donderdag 12 november 2009

Dag 3: L.A.

New York moet nog ontwaken, de straten zijn verlaten en wij worden naar de luchthaven gebracht. We hebben geluk met onze vlucht, weer plaatsjes aan de nooduitgangen.

De vlucht loopt prima, en enkele uren later landen we in L.A., en een shuttledienst brengt ons naar de straat waar alle autoverhuurdiensten hun auto's en kantoren hebben. Dit getuigt weeral van een goed organisatie.

In het verhuurbedrijf Alomo tracht men ons eerst een forse 4x4 aan te smeren. Leuke bak, maar wel een opleg van € 250. No thanx! Vervolgens probeert men ons nog een kleine SUV op te dringen, opleg € 180. Thank you, but no thank you, wij blijven bij onze originele bestelling.

We mogen een "premium" wagen uit kiezen, en schrikken ons een hoedje: "Dju, zo een grote wagen". Een kerel van het huurcentrum denkt dat we niet gelukkig zijn en haalt ons snel een andere uit de carwash. Minstens even groot. We durven niet anders, we nemen hem.

Het is ff wennen: automatische schakeling, een zetel die automatisch naar voor rolt, miles/hour ipv km/u, en dan nog het allerbelangrijkste ... het rijden zelf in het Amerikaanse verkeer.

Het went snel en we sjeesen naar het Crown Plaza Hotel. We verfrissen ons en maken een keuze wat we willen doen in LA op alweer de korte tijdspanne. LA is groot en wat we willen zien ligt ver uit elkaar.

We kiezen een "LA by night"tour, dan kunnen we nog ff bekomen van de reis, en tegen 's avonds staan we gereed. Helaas pindakaas komt het busje niet opdagen. Er wordt gebeld naar de organisatie, men was ons vergeten en men had niet veel zin om ons nog te komen oppikken. De hotelmensen doen het nodige en iemand anders komt ons ophalen om alzo het tourbusje in te halen.

Oef, we zijn op onze geplande toer beland, maar die chauffeur mag zijn fooi wel vergeten, ook al maakt hij er ons attent op dat 15% wel aangewezen. De chauffeur is trouwens een rare kerel. Hij vertelt domme grapjes en lacht dan Eddy Murphy gewijs met zijn eigen moppen. Wij lachen om zijn lachje, al steekt dat al snel tegen. Een hollands koppel in het gezelschap zegt het volgende over de chauffeur: "Ach, tis gewoon een ouwe hoer".

Wat ook snel tegensteekt is de toer. Men had ons verwittigd dat L.A. geen leuke stad is, maar we wilden dat eigenlijk niet geloven. Bij deze kregen we de bevestiging. L.A. is vies, vuil, oud, stoffig en vol smog. De letters "Hollywood" krijgen we in de verte te zien en schijnen 's avonds niet eens verlicht te zijn.We zien onder weg ja-knikkers (oliepompen) en Jezus! De dorpsgek van L.A. loopt hier rond in lang kleed en dito baard. Wat later wordt hij opgepakt. De bus brengt ons naar de ingang van de Universal Studio's. Het pretpark is gesloten, maar een winkelstraat met fel neonlampen en overdreven veel reclame nodigen ons uit. Souvenirshops, eettenten, hardrockcafé, ... tot cinemazalen. We worden geacht hier te eten en dan ons uiteindelijke toer te kunnen starten.

We kiezen voor onze eerste cheeseburger. Na twee happen kieperen we de maaltijd weg. De hamburger en de frieten druipen van het vet. We worden wat pissig, is dit nu L.A.?

Na het eten zien we eindelijk eens iets: the walk of fame, het chinese theatre en het kodaktheatre. Look-a-likes van Indiana Jones, Michael Jackson, etc ... wachten op onze dollars, in ruil mogen we met hen op de foto. Sommige zijn leuk, maar andere trekken er in de verste verte nog niet op.

We schuimen de sterren op de grond af, kieken bekende namen, en bekijken deze straat. The Sunsetboulevard is niet veel soeps, hier zou je 's nachts niet willen lopen, veel nachtwinkeltjes en "rare" shops.Vervolgens rijd de bus langs bekende plekjes als Beverly Hills, Rodeo Drive, Het hotel waar Guns'n'Roses een reuze orgie hield en het verdiep afbraken, het hotel van de film Pretty Woman, Het politiebureau van de film Beverly Hills Cop en de building van de film Die Hard. We toeren ook langs grote filmskantoren MGM en Warner Bros, en krijgen nog een glimp te zien van Walt Disney Concert Hall.

We zien nog wat grote en kleine dingen, maar de slotsom is toch dat we wat teleurgesteld zijn in de toer en in L.A.

Graag had ik nog Santa Monica willen zien en Venice Beach, maar meer dan een bordje van de afslag op de autostrade wordt ons niet gegund.

De gids zet iedereen af, morgen hopen we mooiere dingen te zien. Morgen gaan we naar Universal Studio's!

Geen opmerkingen: