maandag 9 november 2009

Dag 2: New York

We hebben prinsheerlijk geslapen, maar dat mag niet verwonderen na de lange vorige dag die eigenlijk 1,5 dag lang was.

Ontbijten doen we vlakbij in een Starbucks-bar, een koffieclub waar we nog dikwijls zullen vertoeven. Omdat we nog slechts één volledige dag hebben in NY, willen we deze optimaal benutten. We doen geen musea, geen buildingbezoeken, geen shoppingmalls.

Manhattan laat zich goed tevoet doen als je hier langer zou zijn, maar we zijn hier niet lang en kiezen voor de "hop on/hop off"-bus. Een leuke dubbeldekker met open dak, die de toer van Manhattan doet. Een gids vertelt onderweg wat je dient te weten.

We sjeesen langs buildings en de camcorder mag al gelijk aan zijn overtime beginnen. We komen voorbij bekende plekken uit films en nieuwsverslagen. Eigenlijk zou je deze toer tweemaal moeten doen, er valt overal wat te zien. Niet alleen de gebouwen, maar ook de mensen. Nergens kan je zo leuk mensjes kijken als in deze stad.

In de buurt van het WTC doen we onze eerste hop off. Het WTC is helemaal anders dan verwacht. Het grote plein waar ooit de 7 beroemde buildings stonden, en later de befaamde muur van slachtoffers en hero's, is nu omgevormd tot een reuze bouwwerf. Massa's kranen, kipwagens, bobcatjes. Als je het niet zou weten, dan was dit niet de beruchte 9/11-plek.

Veel politiewagens in de straten die op het plein uitkomen. Blijkbaar toch een plek waar niet te veel mag foutlopen? Even later ontdekken we een gallerij naar waar de hele "heilige groundzero stuff" is ondergebracht. Dit is een voorlopig tussenstadium. Wat nu een werf is, zal een park worden met allerlei gebouwen, monumenten en vijvers. Een reuze eerbetoon/herdenkingsplek voor die dag. De wereld zal er nog van horen.

We "hoppen on" en toeren verder na een vettige maaltijd (full loaded fries, friet met gesmolten kaas, bacon, een liter ketchup en een massa zout waar de dode zee jaloers op is). We rijden voorbij het VN gebouw, museumschepen en nog zo vanalles.

De italiaanse wijk had ik me anders voorgesteld. Italiaanser zeg maar. Chinatown daarentegen kan niet missen, al is het wel een vieze vuile wijk. We komen voorbij Empire State, Chryselbuilding, Rockefeller en St.Patricks Cathedral, en we "hoppen off".

St.Patricks is enorm wauw, want dit is meer dan dat kerkje van National Treasure aan Wallstreet of dat kerkje waar Sister Act haar ding deed. Aan Rockefeller heerst er een drukte, er wordt volop reclame gemaakt voor drankjes en snoepjes van vlierbessen. De Trumptower is machtig langs buiten, maar inside is het maar magertjes. We zijn snel terug buiten en genieten dan maar van koffie en cake (jep, Starbucks).

We gaan te voet richting Central Park, we willen de gevels van het Metropolitan Museum of Art en Guggenheim aanschouwen. Deze liggen halverwege het park, we wandelen langs het park ipv er in. Deze wandeling blijft maar duren, de bevestiging dat deze groene oase toch wat meer is dan het doorsnee gemeenteparkje van bij ons.

Beide gevels worden gevonden en gekeurd, we vinden Guggenheim een beetje slordig afgewerkt. We keren terug deze keer door het park. Er is voor ieder wat wils. Een standbeeld van Alice in Wonderland, een vijver waar je met bootjes op afstandbediening kan varen en een kleine zoo.

Opvallend veel joden van orthodoxe origine in het park, zie ik daar enige gelijkenis met ons Stadspark? We hoppen een derde keer op de sightseeing bus en laten ons richting Time Square voeren. We hebben de toer nu volledig gedaan.

Het begint te schemeren en de stad maakt zich weer op om de avond in te gaan. We laten ons imponeren door de M&M shop en de reuze speelgoedwinkel. Opnieuw zijn we betoverd door Time Square.

Onze avondmaal valt nog meer onder het motto "het moet niet goed zijn, als het maar veel is". Het valt ons wel op dat we onze ID moeten tonen voor een pintje, zien we er dan nog zo snottig uit? We zullen deze handeling nog veel moeten doen deze trip. Anyway, het eten vonden we geen hoogvlieger, maar in LA zullen we nog eens vettiger eten zal blijken.

Broadway start zijn shows, ik ben een Hard Rock T-shirt rijker en moe maar voldaan zoeken we ons bedje op. Morgen vroeg op, de vlieger wacht op ons richting LA.

Geen opmerkingen: