zaterdag 19 april 2008

Vandaag in de krant


Adoptieouders moeten steeds langer wachten voor ze een kindje in de armen kunnen sluiten. Volgens Kind & Gezin zijn er te weinig kinderen beschikbaar, terwijl de vraag naar adoptie het afgelopen jaar is verdubbeld. Maar een groeiende groep kandidaat-adoptieouders verwijt de organisatie dat ze 'amateuristisch en betuttelend' te werk gaat, waardoor de wachttijd onnodig lang oploopt.

Te weinig kinderen

Sinds de wetswijziging van 2005 is de tijd dat ouders moeten wachten op een adoptiekind opgelopen van 1,5 naar gemiddeld 4 jaar. Volgens Kind & Gezin zijn er te weinig kinderen beschikbaar, terwijl adopteren steeds populairder wordt omdat ook Madonna en Angelina Jolie een kind hebben geadopteerd.

Vrije adoptie aan banden

Volgens Else De Wachter, Vlaams Parlementslid voor de sp.a., is de wachttijd opgelopen omdat de wetswijziging van september 2005 vrije adoptie aan banden heeft gelegd en alle adopties nu via hetzelfde kanaal van Kind & Gezin verlopen.

Voorbereidingscursus

Ze heeft een aantal wetswijzigingen voorbereid om de wachttijd te verkorten."Kandidaat-adoptieouders moeten de mogelijkheid krijgen om al tijdens de voorbereidingscursus de eerste juridische stappen te zetten. Nu moet men de cursus eerst hebben afgerond voor men zich mag aanmelden bij de jeugdrechtbank en dat zorgt voor onnodige vertraging."
De Wachter stelt ook voor dat kandidaat-adoptieouders het verslag van het maatschappelijk onderzoek eerst mogen doornemen en van commentaar voorzien voor het aan de jeugdrechter wordt overgemaakt.

Dit artikel staat vandaag op http://www.hln.be/

2 opmerkingen:

Geert en Inge zei

Het zou wel een stap in de goed richting zijn, want de oplopende wachttijden kan alleen maar mensen doen twijfelen. Geen kindjes genoeg? daar hebben wij hier toch zo onze twijfels over.....

Stefan & Vicky zei

jongens toch...altijd ie zelfde zever!!!!
Ne modetrend omdat Madonna en Angelina ook adopteren!!!! We zijn hier wel over levende wezens bezig en niet over de laatste nieuw chakosch van den eene of de andere ontwerper hé !!!!
Het is gewoon omdat zelfstandig adopteren zo moelijk is geworden nu en alles langs dezelfde kanalen moet gaan nu.
En zoals alles hier in België heeft men een nieuw wet gemaakt voor dat men even is nagegaan of er werkelijk wel genoeg personeel enz... enz....
Trouwens moest men uit meerdere landen kunnen adopteren zouden er meer kindjes nieuwe ouders kunnen krijgen.
Ik vraag me nog steeds af waarom we niet kunnen adopteren uit Congo, Burundi, Rwanda, Angola, .....